utorak, 09 januar 2018 09:22

IN MEMORIAM: Preminuo Božidar Boro Ičević

    5a4b88ca 308c 4049 9481 58480a0a0a64 miting 2016 boro icevic preview

 

U Novoj godini sve sportske radnike, kao i čitav Bar, zatekla je nemila vijest o iznenadnoj smrti istaknutog sportskog i atletskog radnika Božidara Bora Ičevića.

Boro Ičević je rođen 1959. godine u Peći, gdje je završio osnovu školu. Srednju Pomorsku školu završio je u Baru, a višu i visoku Pomorsku u Kotoru. Aktivni atletičar AK ”Mornar” iz Bara bio je od 1975. godine. Trener kluba je od 1987. godine gdje je osvajao medalje kao trener na Balkanijadama i preko 50 medalja na Jugoslovenskim prvenstvima sa atletičarima „Mornara“.

Bio je selektor seniorske reprezentacije Državne zajednice i član najužeg rukovodstva Atletskog saveza Crne Gore, u kojem je obavljao funkciju sportskog direktora, savjetnika za međunarodne odnose.Takođe, bio je međunarodni atletski sudija, delegat na mnogobrojnim Kongresima-Balkanske, Evropske i Svjetske atletske federacije, obavljao je i funkciju potpredsjednika Federacije malih zemalja Evrope.

Bio je jedan je od osnivača Međunarodnog atletskog mitinga u Baru, generalni sekretar AK „Mornar“ i šef stručnog staba u klubu.

Ičević je bio i glavni rukovodilac takmičenja Zimskog kupa Evrope u Baru 2012, kao i Balkanskog juniorskog prvenstva 2008. godine u Baru, predavač na mnogobrojnim seminarima za trenere i atletske sudije, kao i Glavni rukovodilac nacionalnih takmičenja u ASCG.

Za svoj dugogodišnji rad dobitnik je mnogobrojnih priznanja za razvoj atletskog sporta u bivšoj Jugoslaviji, Atletskoj zajednici Državne zajednice i Atletskog saveza Crne Gore.
Dobitnik je priznanja Zaslužni sportski radnik Opštine Bar, a smrt ga je zatekla na mjestu potpredsjednika Asocijacije Malih zemalja Evrope.

Predavao na pomorskoj školi i Pomorskom fakultetu u Baru.